2016. július 20., szerda

Beköszöntött "a jövő" Hollandiában


Hollandiában is elérhető ettől a hónaptól a Toyota hidrogénhajtású autója, a Mirai. A közvetlen környezetszennyezéstől mentes japánnak már meg is van az első holland üzemeltetője.
A Stedin, egy független holland gáz- és elektromos szolgáltató két Mirait bérel négy éves időtartamra, és ezeket szabadon elérhetővé teszik az alkalmazottak számára. A cél, hogy bemutassák, a hidrogéncellás hajtás már most életképes alternatíva a mindennapi közlekedésben. A cégnél nagy szerepet kap a flottaszintű emissziócsökkentés, ennek is egy szimbóluma a Mirai. Ahogy Frans van de Noort, a Stedin operatív igazgatója mondta az autók átvételekor:

"„Céges járműflottánkat fenntarthatóbbá kívánjuk tenni; 2020-ra a gépkocsiállomány nagy része nulla emissziójú autókból fog állni. Ez nagy kihívás, mert 1700 kishaszonjárművünk, 900 személygépkocsink és 600 privát lízingjárművünk van: ez az ország egyik legnagyobb kereskedelmi célú flottája. Fontos szerepet szánunk a teljesen elektromos üzemű gépkocsiknak. Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy a hidrogén izgalmas alternatíva. A Toyota Mirai típusok révén megvizsgálhatjuk, hogy életképes-e a technológia, és hogy létezik-e széles körű támogatás az ilyen jellegű járművekre Hollandiában."

Úgy tűnik, erre az utolsó kérdésre igen a válasz. A holland kormány számos kedvezménnyel igyekszik elősegíteni a hidrogénhajtás terjedését, például 2020-ig elengedik az ilyen autók útdíját és luxusadóját.

Maga a Toyota is, az alternatív hajtások úttörőjeként, jelentős célokat tűzött ki maga elé: 2050-re a 2010-es szinthez képest 90 százalékkal akarják csökkenteni az új autóik szén-dioxid kibocsátását. A Mirai fontos lépés ebbe az irányba, hiszen az üzemanyagcelláiban hidrogént bont, így csak vízpárát bocsát ki működés közben. Jelenleg 8 országban elérhető a Toyota Mirai: Japánban, az Egyesült Államokban, Németországban, Norvégiában, az Egyesült Királyságban, Dániában, Belgiumban és most már Hollandiában. A típus Svédországban is bemutatkozik még az idén.

Molnár Gergő István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése