2017. május 28., vasárnap

Károkat okozhat a magas vízben történő haladás az autóban

Tengelyig érő vízben még nem kell aggódni

Egy hirtelen jött felhőszakadás következtében Budapest több pontján gyakran fél méteres vízben kellett gázolnia az autóknak. Valószínűleg ennek kapcsán sok tulajdonosban merült fel a kérdés, hogy mindez okozhat-e kárt a személyautókban? „Ha a víz a tengelyek magasságáig ér, akkor az autó gond nélkül átvészeli a vízben történő haladást, de ha ennél feljebb éri víz a járművet, akkor már komolyabb problémákkal kell szembesülni” – hívta fel a figyelmet Simon Péter, a Duna AutóZrt. műszaki igazgatója.

A(z) Duna_auto_20170524.jpg megjelenítése
Amennyiben a víz magassága eléri az ajtót, akkor mindenképpen át kell nézetni a kormányművet, a féltengelyeket, illetve az alsó gömbcsuklókat. „Ezeket szükség esetén meg kell tisztítani a szennyeződésektől és vissza kell állítani a megfelelő kenést” – figyelmeztetett a Duna Autó Zrt. műszaki igazgatója. Hozzátette: ha még magasabbra emelkedik a vízszint, illetve még mélyebben gázol a jármű az esővízben, akkor megsérülhet a generátor, de károsodhat az önindító is. Sőt, még akár vizet is szívhat a motor menet közben, ami szintén károsodásokat okozhat.  „A víz ugyanis nemhogy elégni nem fog a hengerekben, de még a dugattyú sem tudja azt összenyomni. Ezért leáll a motor, a benne rekedő mozgási energiáktól görbül, törik a hajtókar. A törött hajtókar pedig akár a motor blokk oldalát is kiszakíthatja” – tette hozzá Simon Péter.
 A(z) 20170524_duna_auto_2.jpg megjelenítése
Duna Autó Zrt.
A cég történelme 1989-ig nyúlik vissza, kezdetben keleti márkák (Kamaz és Star) személy- és teherautók értékesítésével és javításával foglalkoztak. Ezt idővel Mitsubischi és Volvo márkájú járművek értékesítése váltotta fel. Később a figyelem a személygépjárművek felé terelődött. Jelenleg a Duna Autó Zrt.-nél 15 márka kínálatából választhatnak új autókat az érdeklődők és 19 márkaszervizben várják a szakképzett alkalmazottak az autójavítással kapcsolatos kérdéseket. Az országosan és regionális szinten is egyedülálló márkaválaszték (Alfa Romeo, Fiat, Honda, Hyundai, Kia, Lada, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Volvo, DasWeltAuto) és számos kiegészítő szolgáltatás mellett egy márkafüggetlen karambolos javítóközpont is helyet kapott az Óbuda szívében található cég, négyhektáros telephelyén.  Hazák egyik legnagyobb márkakereskedésének szervizeiben évente több mint 30 ezer autót javítanak meg.
 
A Duna Autó Zrt. 240 embert foglalkoztat, emellett szívesen látnak érdeklődő, nappali tagozatos hallgatókat duális képzéskeretein belül a Zsigmond Király Főiskola gazdálkodási és pénzügyi alapképzési szakairól. A szakmai gyakorlatok terén pedig a Váci SZC Király Endre Szakgimnáziummal és Szakközépiskolával, a Fáy András Közlekedésgépészeti Szakgimnáziummal, valamint a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnáziummal és Szakközépiskolával működnek együtt. A cég árbevétele tavaly 14 milliárd forint volt és bevételének egy részét társadalmi szerepvállalásra fordítja. Többek között szabadidős tömegrendezvényeket, egészségügyi és oktatási programokat is támogatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése